25 min.
40 min.
65 min.
Aromatyczny sos cytrynowy przyprawiony odrobiną oleju sezamowego wspaniale smakuje z delikatnym mięsem kurczaka i chrupkimi orientalnymi warzywami. Aby wzbogacić danie o węglowodany z zawartością sycącej skrobi, należy podawać je ze zwykłym makaronem jajecznym bądź z ryżem.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 400 g piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojonej w plastry
- 1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
- 1 duża zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 220 g kasztanów wodnych z puszki, odsączonych i pokrojonych w plasterki
- 300 ml wywaru z kurczaka, najlepiej domowej roboty
- 3 łyżki wytrawnej sherry
Przygotowanie:
1Podgrzać olej słonecznikowy w dużym rondlu. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć około minutę, aż mięso zbieleje.
2Dodać cebulę, paprykę, czosnek oraz imbir i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, 5–6 minut, aż cebula się zeszkli.
3Wrzucić do rondla kasztany wodne, wlać wywar i sherry, a potem zagotować. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
4Zmieszać mąkę kukurydzianą i cukier puder z sosem sojowym, olejem sezamowym, startą skórką i sokiem z cytryny, aż powstanie gładka pasta.
5Dodać ją do rondla z kurczakiem i warzywami i nie przestając mieszać doprowadzić do wrzenia.
6Dorzucić fasolkę szparagową, przykryć i dusić na wolnym ogniu 2 minuty.
7Dodać kiełki fasoli i gotować kolejne 2 minuty. Podawać od razu, zanim kiełki zmiękną.
Porcja dla:
4 osób