Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
95055 min.
95055 min.
Nalewka z ciemnych, słodkich winogron. Jeśli winogrona nie są zbyt słodkie należy dodać więcej cukru.
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron
- 250 g brązowego cukru trzcinowego
- 1 l czystej wódki
Przygotowanie:
1Winogrona lekko rozgnieść, żeby puściły sok, zasypać w garnku cukrem i odstawić na jeden dzień pod przykryciem.
2Zawartość garnka przełożyć do słoja lub gąsiorka i zalać wódką, odstawić w ciemne miejsce na półtora miesiąca. W tym czasie potrząsać słojem od czasu do czasu.
3Przefiltrować nalewkę dwa razy i przelać do butelek. Zakorkować butelki i odstawić je w ciemne miejsce jeszcze na 3 tygodnie.
Porcja dla:
1 osoby