Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
95055 min.

Nalewka z ciemnych, słodkich winogron. Jeśli winogrona nie są zbyt słodkie należy dodać więcej cukru.

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 250 g brązowego cukru trzcinowego
  • 1 l czystej wódki

Przygotowanie:

1Winogrona lekko rozgnieść, żeby puściły sok, zasypać w garnku cukrem i odstawić na jeden dzień pod przykryciem.

2Zawartość garnka przełożyć do słoja lub gąsiorka i zalać wódką, odstawić w ciemne miejsce na półtora miesiąca. W tym czasie potrząsać słojem od czasu do czasu.

3Przefiltrować nalewkę dwa razy i przelać do butelek. Zakorkować butelki i odstawić je w ciemne miejsce jeszcze na 3 tygodnie.

Porcja dla:

1 osoby