Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pyszne, delikatne danie, które szybko się przyrządza. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem nitki.

Składniki:

  • 600 g pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki szalotki, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione

Przygotowanie:

1Piersi kurczaka pokroić na paski o wymiarach 2,5×7 cm i obtoczyć je w mące.

2W dużej patelnie rozgrzać oliwę z masłem. Dodać kurczaka i smażyć, odwracając od czasu do czasu, aż się lekko przyrumieni z każdej strony (3 do 4 minut). Wyjąć kurczaka z patelni szczypcami kuchennymi. Odstawić w ciepłe miejsce.

3Do tej samej patelni dodać szalotkę i czosnek. Smażyć, aż zmiękną (1 minutę). Dodać wodę, wino, kostkę rosołową i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować, często mieszając, aż sos się zredukuje o połowę (3 do 4 minut). Dodać kurczaka z powrotem na patelnię i gotować, aż sos będzie gęsty, a kurczak w środku gorący (2 do 3 minut).

Porcja dla:

2 osób