Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pyszne, delikatne danie, które szybko się przyrządza. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem nitki.
Składniki:
- 600 g pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki szalotki, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
Przygotowanie:
1Piersi kurczaka pokroić na paski o wymiarach 2,5×7 cm i obtoczyć je w mące.
2W dużej patelnie rozgrzać oliwę z masłem. Dodać kurczaka i smażyć, odwracając od czasu do czasu, aż się lekko przyrumieni z każdej strony (3 do 4 minut). Wyjąć kurczaka z patelni szczypcami kuchennymi. Odstawić w ciepłe miejsce.
3Do tej samej patelni dodać szalotkę i czosnek. Smażyć, aż zmiękną (1 minutę). Dodać wodę, wino, kostkę rosołową i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować, często mieszając, aż sos się zredukuje o połowę (3 do 4 minut). Dodać kurczaka z powrotem na patelnię i gotować, aż sos będzie gęsty, a kurczak w środku gorący (2 do 3 minut).
Porcja dla:
2 osób