Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
35 min.

Ta łatwa do przygotowania przekąska z bakłażana smakuje świetnie i może być zrobiona z wyprzedzeniem. Jest szczególnie dobra z pieczonymi polędwiczkami wieprzowymi z makaronem. Mojej dziewczynie bardzo smakowała – a o cóż więcej można prosić?!!!!!!!

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 dużego bakłażana
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 110 g (1 szkl.) bułki tartej
  • 1 posiekany pomidor
  • 25 g (3/4 szkl.) tartego parmezanu
  • 60 ml (3/4 szkl.) sosu sałatkowego włoskiego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C. Posmarować oliwą blachę do pieczenia.

2Pokroić bakłażana na 8 okrągłych plastrów po 1 do 1,5 cm grubości. Zdjąć skórę, zachowując okrągły kształt plastrów. W małej misce rozbełtać jajko z wodą. Wysypać bułkę tartą na talerz.

3Zanurzać plastry bakłażana w jajku z wodą, a następnie w bułce tartej. Układać plastry w jednej warstwie na przygotowanej blasze. Na wierzchu plastrów porozkładać kawałki pomidorów, posypać parmezanem i polać włoskim sosem vinaigrette.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Jeżeli piekarnik na to pozwala, przestawić go na pieczenie na ruszcie i piec przez kolejne 3 do 5 minut. Sprawdzać często, czy plastry się nie przypalają.

Porcja dla:

8 osób