05 min.
30 min.
35 min.
Ta łatwa do przygotowania przekąska z bakłażana smakuje świetnie i może być zrobiona z wyprzedzeniem. Jest szczególnie dobra z pieczonymi polędwiczkami wieprzowymi z makaronem. Mojej dziewczynie bardzo smakowała – a o cóż więcej można prosić?!!!!!!!
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 dużego bakłażana
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 110 g (1 szkl.) bułki tartej
- 1 posiekany pomidor
- 25 g (3/4 szkl.) tartego parmezanu
- 60 ml (3/4 szkl.) sosu sałatkowego włoskiego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 190°C. Posmarować oliwą blachę do pieczenia.
2Pokroić bakłażana na 8 okrągłych plastrów po 1 do 1,5 cm grubości. Zdjąć skórę, zachowując okrągły kształt plastrów. W małej misce rozbełtać jajko z wodą. Wysypać bułkę tartą na talerz.
3Zanurzać plastry bakłażana w jajku z wodą, a następnie w bułce tartej. Układać plastry w jednej warstwie na przygotowanej blasze. Na wierzchu plastrów porozkładać kawałki pomidorów, posypać parmezanem i polać włoskim sosem vinaigrette.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Jeżeli piekarnik na to pozwala, przestawić go na pieczenie na ruszcie i piec przez kolejne 3 do 5 minut. Sprawdzać często, czy plastry się nie przypalają.
Porcja dla:
8 osób