Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pierogi z malinami to doskonały pomysł na lekki obiad lub podwieczorek. Szczególnie posmakują dzieciom!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg malin
Przygotowanie:
1Mąkę pszenną zalać wrzątkiem, zagnieść ciasto, stopniowo dodając oliwę aby ciasto było bardziej elastyczne.
2Ciasto cienko rozwałkować i wkrajać kółka. Na każde nakładać po 2-3 maliny i zlepiać boki, formując pierogi.
3W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Pierogi wrzucać partiami i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową i podawać z jogurtem naturalnym.
Porcja dla:
6 osób