Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pierogi z malinami to doskonały pomysł na lekki obiad lub podwieczorek. Szczególnie posmakują dzieciom!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg malin

Przygotowanie:

1Mąkę pszenną zalać wrzątkiem, zagnieść ciasto, stopniowo dodając oliwę aby ciasto było bardziej elastyczne.

2Ciasto cienko rozwałkować i wkrajać kółka. Na każde nakładać po 2-3 maliny i zlepiać boki, formując pierogi.

3W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Pierogi wrzucać partiami i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową i podawać z jogurtem naturalnym.

Porcja dla:

6 osób