Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

To jedna z ulubionych potraw moich domowników. Szybka, prosta i smaczna. Sama wpadłam na pomysł takiej panierki i jej proporcje można dostosować według uznania. Dodać więcej lub mniej sera, lub inną przyprawę. Zawsze smakuje!

Składniki:

  • 1/2 szklanki (60 g) bułki tartej
  • 1/2 szklanki (60 g) startego parmezanu
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej
  • 1 jajko, rozrzepane
  • 5 filetów z piersi kurczaka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni.

2W misce wymieszać bułkę tartą z przyprawą włoską i parmezanem. Filety z kurczaka zanurzać w jajku, a następnie obtaczać w mieszaninie z bułką tartą. Układać w naczyniu żaroodpornym.

3Piec przez 30-35 minut, do momentu, aż wypływające soki będą przejrzyste. Na 5 minut przed końcem pieczenie odwrócić filety na drugą stronę.

Porcja dla:

5 osób