15 min.
15 min.
30 min.
Pyszne faszerowane pieczarki, z kwaśną śmietaną i żółtym serem, które dobrze spajają nadzienie. Dobre na imprezę albo jako mała przekąska w ciągu dnia.
Składniki:
- 24 średnie pieczarki
- 2 plasterki boczku (lepiej bekonu)
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki
- 1 mała marchewka
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- dodatkowy żółty ser na wierzch
Przygotowanie:
1Pieczarki oczyścić i odkroić nóżki.
2Drobno posiekać boczek, cebulę, paprykę, marchewkę i nóżki pieczarek.
3Podsmażyć boczek z warzywami na patelni, aż warzywa będą miękkie. Dodać śmietanę i ser i podgrzewać, aż ser się stopi i wszystko się ładnie połączy.
4Nakładać nadzienie do kapeluszy pieczarek tak, aby trochę wystawało i posypać dodatkowo serem.
5Grill: Włączyć funkcję grill w piekarniku i piec przez 10 minut, aż ser się przyrumieni.
6Piekarnik: Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wstawić pieczarki i piec przez 15 minut, aż ser się ładnie przyrumieni.
7Airfryer: Ustawić Airfryer na 180 stopni C i piec pieczarki przez 8 minut.
Porcja dla:
24 osób