Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne faszerowane pieczarki, z kwaśną śmietaną i żółtym serem, które dobrze spajają nadzienie. Dobre na imprezę albo jako mała przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

  • 24 średnie pieczarki
  • 2 plasterki boczku (lepiej bekonu)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki
  • 1 mała marchewka
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • dodatkowy żółty ser na wierzch

Przygotowanie:

1Pieczarki oczyścić i odkroić nóżki.

2Drobno posiekać boczek, cebulę, paprykę, marchewkę i nóżki pieczarek.

3Podsmażyć boczek z warzywami na patelni, aż warzywa będą miękkie. Dodać śmietanę i ser i podgrzewać, aż ser się stopi i wszystko się ładnie połączy.

4Nakładać nadzienie do kapeluszy pieczarek tak, aby trochę wystawało i posypać dodatkowo serem.

5Grill: Włączyć funkcję grill w piekarniku i piec przez 10 minut, aż ser się przyrumieni.

6Piekarnik: Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wstawić pieczarki i piec przez 15 minut, aż ser się ładnie przyrumieni.

7Airfryer: Ustawić Airfryer na 180 stopni C i piec pieczarki przez 8 minut.

Porcja dla:

24 osób