Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

To bardzo szybki sposób na smakowitego kurczaka. Sos łączy wspaniały smak parmezanu i bazylii.

Składniki:

  • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
  • 25 g (1/4 szklanki) bułki tartej
  • 1/2 kg filetów z piersi kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 60 ml (1/4 szklanki) bulionu drobiowego

Przygotowanie:

1Mleko wlać do płytkiej miseczki, a do osobnej miseczki wsypać bułkę tartą. Zanurzać kurczaka najpierw w mleku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Na patelni, na średnim ogniu smażyć kurczaka po obu stronach na maśle lub margarynie, aż wyciekający sok będzie klarowny. Zdjąć z patelni i przechowywać w cieple.

2Do patelni wlać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wymieszać, aby przypalone cząstki kurczaka odkleiły się od patelni. Wmieszać śmietanę i papryczkę, zagotować i mieszać gotując przez minutę. Zmniejszyć ogień, dodać parmezan, bazylię i pieprz. Dokładnie podgrzać całość, stale mieszając. Przed podaniem polać kurczaka sosem.

Porcja dla:

4 osób