15 min.
30 min.
45 min.
To bardzo szybki sposób na smakowitego kurczaka. Sos łączy wspaniały smak parmezanu i bazylii.
Składniki:
- 60 ml (1/4 szklanki) mleka
- 25 g (1/4 szklanki) bułki tartej
- 1/2 kg filetów z piersi kurczaka
- 3 łyżki masła
- 60 ml (1/4 szklanki) bulionu drobiowego
Przygotowanie:
1Mleko wlać do płytkiej miseczki, a do osobnej miseczki wsypać bułkę tartą. Zanurzać kurczaka najpierw w mleku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Na patelni, na średnim ogniu smażyć kurczaka po obu stronach na maśle lub margarynie, aż wyciekający sok będzie klarowny. Zdjąć z patelni i przechowywać w cieple.
2Do patelni wlać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wymieszać, aby przypalone cząstki kurczaka odkleiły się od patelni. Wmieszać śmietanę i papryczkę, zagotować i mieszać gotując przez minutę. Zmniejszyć ogień, dodać parmezan, bazylię i pieprz. Dokładnie podgrzać całość, stale mieszając. Przed podaniem polać kurczaka sosem.
Porcja dla:
4 osób