Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
75 min.

Jeśli znudził Ci się tradycyjny schabowy, ta propozycja jest godna uwagi. Mięsiste kotlety duszone z papryką i porem w sosie cebulowym.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości (po około 150 g)
  • 3 papryki, każda w innym kolorze
  • 1 por
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem i odstawić pod przykryciem na 15 minut do lodówki.

2W międzyczasie drobno pokroić cebulę i czosnek, zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

3Po przestudzeniu sos cebulowy zmiksować.

4Papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.

5Por oczyścić i drobno posiekać.

6Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę.

7Kotlety obtoczyć w mące, włożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z obu stron na rumiano.

8Do kotletów dodać paprykę i pora, oprószyć oregano i mieloną papryką i razem chwilkę przesmażyć.

9Całość zalać sosem cebulowym i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

Porcja dla:

4 osób