20 min.
40 min.
75 min.
Jeśli znudził Ci się tradycyjny schabowy, ta propozycja jest godna uwagi. Mięsiste kotlety duszone z papryką i porem w sosie cebulowym.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe bez kości (po około 150 g)
- 3 papryki, każda w innym kolorze
- 1 por
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem i odstawić pod przykryciem na 15 minut do lodówki.
2W międzyczasie drobno pokroić cebulę i czosnek, zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
3Po przestudzeniu sos cebulowy zmiksować.
4Papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
5Por oczyścić i drobno posiekać.
6Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę.
7Kotlety obtoczyć w mące, włożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z obu stron na rumiano.
8Do kotletów dodać paprykę i pora, oprószyć oregano i mieloną papryką i razem chwilkę przesmażyć.
9Całość zalać sosem cebulowym i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Porcja dla:
4 osób