Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Łatwa i smaczna zapiekanka z dodatkiem kiełbasy.
Składniki:
- 300 ml zupy-kremu z pieczarek (z puszki lub z kartonika)
- 300 ml mleka
- 80 g cebuli, posiekanej
- 1 łyżka musztardy
- 900 g kapusty kiszonej, wypłukanej i wyciśniętej do sucha
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C.
2W średniej misce połączyć zupę, mleko, cebulę i musztardę. Dobrze wymieszać i odstawić.
3Włożyć kapustę na dno lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Na kapustę położyć nieugotowany makaron, następnie równomiernie rozprowadzić łyżką mieszankę zupy. Przykryć wszystko kiełbasą, a następnie serem. Na koniec w małej misce połączyć bułkę tartą z roztopionym masłem i wymieszać. Posypać mieszanką wierzch sera.
4Przykryć naczynie szczelnie folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę, aż makaron będzie miękki.
Porcja dla:
8 osób