Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Łatwa i smaczna zapiekanka z dodatkiem kiełbasy.

Składniki:

  • 300 ml zupy-kremu z pieczarek (z puszki lub z kartonika)
  • 300 ml mleka
  • 80 g cebuli, posiekanej
  • 1 łyżka musztardy
  • 900 g kapusty kiszonej, wypłukanej i wyciśniętej do sucha

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2W średniej misce połączyć zupę, mleko, cebulę i musztardę. Dobrze wymieszać i odstawić.

3Włożyć kapustę na dno lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Na kapustę położyć nieugotowany makaron, następnie równomiernie rozprowadzić łyżką mieszankę zupy. Przykryć wszystko kiełbasą, a następnie serem. Na koniec w małej misce połączyć bułkę tartą z roztopionym masłem i wymieszać. Posypać mieszanką wierzch sera.

4Przykryć naczynie szczelnie folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę, aż makaron będzie miękki.

Porcja dla:

8 osób