Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Bogaty, smaczny kurczak, prosty do przygotowania, ze świeżymi składnikami!

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 połówki piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 2 łyżki zgniecionych szalotek
  • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina

Przygotowanie:

1W głębokiej patelni rozgrzać oliwę na dużym ogniu. Obtoczyć kurczaka w mące, wrzucić na patelnię, zminejszyć ogień i smażyć na małym ogniu przez 10 minut (aż będzie ugotowany w środku). Wyłożyć kurczaka na talerz i przykryć, żeby zbytnio nie ostygł.

2Do tej samej patelni dodać szalotki, podsmażyc przez 1 minutę, dodać wino i gotować aż połowa wyparuje. Dodać bulion i podgrzewać przez 5 minut aż sos zgęstnieje.

3W międzyczasie na małej patelni podsmażyć grzyby w małej ilości tłuszczu. Dodać estragon, a następnie w dużej patelni gotować kurczaka z grzybami i sosem winnym przez 7 minut. Dodać porto i gotować przez kolejne 5 minut.

4Uło��yć kurczaka na talerzu polać po wierzchu sosem. Posypać posiekaną pietruszką i można dodatkowo udekorować gałązkami tymianku. Podawać.

Porcja dla:

4 osób