10 min.
20 min.
30 min.
Bogaty, smaczny kurczak, prosty do przygotowania, ze świeżymi składnikami!
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 połówki piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 3 łyżki mąki razowej
- 2 łyżki zgniecionych szalotek
- 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
Przygotowanie:
1W głębokiej patelni rozgrzać oliwę na dużym ogniu. Obtoczyć kurczaka w mące, wrzucić na patelnię, zminejszyć ogień i smażyć na małym ogniu przez 10 minut (aż będzie ugotowany w środku). Wyłożyć kurczaka na talerz i przykryć, żeby zbytnio nie ostygł.
2Do tej samej patelni dodać szalotki, podsmażyc przez 1 minutę, dodać wino i gotować aż połowa wyparuje. Dodać bulion i podgrzewać przez 5 minut aż sos zgęstnieje.
3W międzyczasie na małej patelni podsmażyć grzyby w małej ilości tłuszczu. Dodać estragon, a następnie w dużej patelni gotować kurczaka z grzybami i sosem winnym przez 7 minut. Dodać porto i gotować przez kolejne 5 minut.
4Uło��yć kurczaka na talerzu polać po wierzchu sosem. Posypać posiekaną pietruszką i można dodatkowo udekorować gałązkami tymianku. Podawać.
Porcja dla:
4 osób