25 min.
30 min.
55 min.
Słodkie ziemniaki (bataty), cebula, pieczarki i posiekane orzechy pekan podawane są na pierzynce z komosy ryżowej (znanej też jako „quinoa” lub „ryż peruwiański”). Komosa jest idealna jako samodzielny ciepły posiłek lub jako dodatek do dań w zimne dni.
Składniki:
- 55 g (1/3 szklanki) komosy ryżowej
- 235 ml (1 szklanka) wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
- 1 mała słodka cebula, posiekana
Przygotowanie:
1Podprażyć komosę w rondelku na średnim ogniu, aż zacznie wydzielać zapach, około 5 minut. Wlać wodę, dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż zrobi się miękka.
2W tym czasie rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dodać pieczarki, słodkiego ziemniaka i pieprz cayenne, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby, jeśli warzywa zaczną przywierać do dna, wlać odrobinę wody. Podając do stołu, nałożyć warzywną mieszankę na ugotowaną komosę i posypać drobno posiekanymi pekanami.
Porcja dla:
4 osób