Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Szybka propozycja na obiad: kurczak podsmażony z ciecierzycą i papryką z dodatkiem aromatycznych ziół. Wystarczy dodać ugotowany ryż i mamy pełnowartościowy posiłek.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • czerwoną, zielona i żółta papryka, pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

1Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek w dużym rondlu. Wrzucić cebulę pokrojoną w plasterki, łyżkę posiekanego świeżego imbiru oraz posiekany ząbek czosnku. Smażyć 3 minuty.

2Dodać czerwoną, zieloną i żółtą paprykę, pokrojone w plasterki, i smażyć jeszcze 3 minuty.

3Wrzucić kurczaka oraz cieciorkę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu przez 2–3 minuty.

4Dodać kolendrę oraz skórkę otartą z cytryny.

5Podawać z opieczoną bułką i miseczką chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób