30 min.
180 min.
210 min.
To przepis na kluseczki, które znajdują się w mojej rodzinie od dawna i pierwotnie były tradycyjnymi polskimi kluskami, ale przez lata gotowania zmodyfikowałam je trochę.
Składniki:
- 1 cały kurczak (ok. 1 400 g)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
- 1 łyżka przyprawy do drobiu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 300 ml rosółu drobiowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Umieścić kurczaka, cebulę i seler w dużym garnku, a następnie zalać wodą. Doprawić przyprawą do drobiu, zielem angielskim, bazylią, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczką pieprzu i solą ziołową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, a następnie gotować wolnym ogniu przez około 2 godziny, lub do momentu, gdy mięso kurczaka będzie miękkie.
2Wyjąć kurczaka z wywaru i przecedzić wywar, aby usunąć przyprawy oraz fragmenty kości, które mogą się pojawić. Z powrotem wlać bulion do garnka, dodać gotowy rosół drobiowy i nadal gotować na wolnym ogniu. Odstawić kurczaka, żeby ostygnął.
3W średniej misce wymieszać ze jajka z oliwą z oliwek, 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu i 2 szklankami wody. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aż mieszanina zgęstnieje.
4Za pomocą dużej łyżki i noża kłaść kluski na gotujący bulion: nałożyć na łyżkę ciasto i odcinając mały kawałek, wrzucać do bulionu. Powtarzać tę czynność, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
5Tymczasem zdjąć skórę z kurczaka i wyjąć kości. Pokroić mięso na małe kawałki, dodać do bulionu, i dobrze podgrzać. Podawać.
Porcja dla:
8 osób