Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
210 min.

To przepis na kluseczki, które znajdują się w mojej rodzinie od dawna i pierwotnie były tradycyjnymi polskimi kluskami, ale przez lata gotowania zmodyfikowałam je trochę.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (ok. 1 400 g)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 300 ml rosółu drobiowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Umieścić kurczaka, cebulę i seler w dużym garnku, a następnie zalać wodą. Doprawić przyprawą do drobiu, zielem angielskim, bazylią, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczką pieprzu i solą ziołową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, a następnie gotować wolnym ogniu przez około 2 godziny, lub do momentu, gdy mięso kurczaka będzie miękkie.

2Wyjąć kurczaka z wywaru i przecedzić wywar, aby usunąć przyprawy oraz fragmenty kości, które mogą się pojawić. Z powrotem wlać bulion do garnka, dodać gotowy rosół drobiowy i nadal gotować na wolnym ogniu. Odstawić kurczaka, żeby ostygnął.

3W średniej misce wymieszać ze jajka z oliwą z oliwek, 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu i 2 szklankami wody. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aż mieszanina zgęstnieje.

4Za pomocą dużej łyżki i noża kłaść kluski na gotujący bulion: nałożyć na łyżkę ciasto i odcinając mały kawałek, wrzucać do bulionu. Powtarzać tę czynność, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.

5Tymczasem zdjąć skórę z kurczaka i wyjąć kości. Pokroić mięso na małe kawałki, dodać do bulionu, i dobrze podgrzać. Podawać.

Porcja dla:

8 osób