Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Wspaniały kurczak serwowany z ryżem!
Składniki:
- 4 połówki piersi kurczaka bez kości i skóry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 zielona papryka, posiekana
- 120 g posiekanej cebuli
Przygotowanie:
1Pokroić piersi w kawałki długości 3 cm. Przyprawić 1/4 łyżęczki soli, pieprzu i papryki.
2Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić kurczaka i smażyć do uzyskania złotego koloru. Zdjąć kurczaka z ognia i odstawić.
3Wrzucić na patelnię zieloną paprykę, cebulę i czosnek. Smażyć przez 5 minut. Dodać ryż i ciągle mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Wlać bulion i białe wino oraz dodać szafran i pomidory. Wmieszać pozostałą sól, pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
4Ponownie włożyć kurczaka na patelnię i tylko go podgrzać. Dodać natkę pietruszki.
Porcja dla:
4 osób