Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Wspaniały kurczak serwowany z ryżem!

Składniki:

  • 4 połówki piersi kurczaka bez kości i skóry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 120 g posiekanej cebuli

Przygotowanie:

1Pokroić piersi w kawałki długości 3 cm. Przyprawić 1/4 łyżęczki soli, pieprzu i papryki.

2Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić kurczaka i smażyć do uzyskania złotego koloru. Zdjąć kurczaka z ognia i odstawić.

3Wrzucić na patelnię zieloną paprykę, cebulę i czosnek. Smażyć przez 5 minut. Dodać ryż i ciągle mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Wlać bulion i białe wino oraz dodać szafran i pomidory. Wmieszać pozostałą sól, pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

4Ponownie włożyć kurczaka na patelnię i tylko go podgrzać. Dodać natkę pietruszki.

Porcja dla:

4 osób