Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
165 min.

Pyszna polędwica wieprzowa z grilla. Chude i miękkie mięso w marynacie z limonki, oliwy, czosnku i oregano. Prawdziwa uczta!

Składniki:

  • 1,5 szklanki (355 ml) świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 3/4 szklanki (180 ml) oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek suszonego oregano
  • 900 g polędwicy wieprzowej

Przygotowanie:

1W worku foliowym wymieszać sok z limonki z oliwą, czosnkiem, solą i oregano. Zamknąć worek i dobrze potrząsnąć, żeby składniki się wymieszały. Spróbować czy marynata nie jest zbyt cierpka. Jeśli tak, to dodać trochę więcej oliwy. Jeśli nie, dodać więcej limonki. Do worka dodać mięso, zamknąć szczelnie. Włożyć do lodówki na 2 do 5 godzin.

2Rozgrzać grill do średniej temperatury.

3Lekko natłuścić ruszt, ułożyć na nim polędwicę, a marynatę wylać. Grillować przez 20-30 minut, w międzyczasie przewracając mięso jeden raz na drugą stronę.

Porcja dla:

6 osób