30 min.
45 min.
75 min.
Wspaniałe danie inspirowane włoską kuchnią w moim wydaniu ma kilka wersji w zależności od zawartości lodówki. Do sosu dodaję czasem wołowe mięso mielone czasem drobno pokrojoną pierś kurczaka lub indyka. Doskonale też smakuje z samymi warzywami – papryka, pieczarki, marchew, pomidory, cukinia, bakłażan, brokuły – kto co lubi i ma w lodówce!
Składniki:
- 9 płatów makaronu lasagne
- 300 g mielonego wołowo-wieprzowego mięsa
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów bez skórki lub sosu pomidorowego
- 1 mała cukinia
Przygotowanie:
1Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na oliwie i dodać mięso mielone albo pokrojoną pierś drobiową. Przesmażyć razem mieszając około 10 minut.
2Zetrzeć marchewkę, paprykę pokroić w kostkę, brokuły rozdrobnić na małe cząstki. Jeśli cukinia ma duże gniazda nasienne najpierw należy je wykroić, a następnie pokroić cukinię w cieńkie paski.
3Warzywa dodać do mięsa i zalać sosem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Dusić około 10 minut.
4Sos przyprawić solą, pieprzem i ziołami, można dodać trochę ostrej papryki lub chili, jeśli lubimy pikantne dania. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę.
5Na dno formy o wymiarach 35x25cm układać plastry lasagne (najlepiej użyć tych niewymagających wstępnego gotowania), następnie sos i na koniec posypać startym serem, przykryć znowu płatami i tak ułożyć 3 warstwy.
6Foremkę przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w temperturze 180 stopni C.
Porcja dla:
10 osób