Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Wspaniałe danie inspirowane włoską kuchnią w moim wydaniu ma kilka wersji w zależności od zawartości lodówki. Do sosu dodaję czasem wołowe mięso mielone czasem drobno pokrojoną pierś kurczaka lub indyka. Doskonale też smakuje z samymi warzywami – papryka, pieczarki, marchew, pomidory, cukinia, bakłażan, brokuły – kto co lubi i ma w lodówce!

Składniki:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 300 g mielonego wołowo-wieprzowego mięsa
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub sosu pomidorowego
  • 1 mała cukinia

Przygotowanie:

1Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na oliwie i dodać mięso mielone albo pokrojoną pierś drobiową. Przesmażyć razem mieszając około 10 minut.

2Zetrzeć marchewkę, paprykę pokroić w kostkę, brokuły rozdrobnić na małe cząstki. Jeśli cukinia ma duże gniazda nasienne najpierw należy je wykroić, a następnie pokroić cukinię w cieńkie paski.

3Warzywa dodać do mięsa i zalać sosem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Dusić około 10 minut.

4Sos przyprawić solą, pieprzem i ziołami, można dodać trochę ostrej papryki lub chili, jeśli lubimy pikantne dania. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę.

5Na dno formy o wymiarach 35x25cm układać plastry lasagne (najlepiej użyć tych niewymagających wstępnego gotowania), następnie sos i na koniec posypać startym serem, przykryć znowu płatami i tak ułożyć 3 warstwy.

6Foremkę przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w temperturze 180 stopni C.

Porcja dla:

10 osób