15 min.
65 min.
80 min.
Często do zrobienia lasagne zniechęcają mnie same przepisy, bo są takie skomplikowane. Ten jest inny i korzystam z niego na okrągło. Do dobry pomysł na danie dla gości.
Składniki:
- 450 g mielonej wołowiny
- 1 opakowanie (500g) surowych płatków makaronu lasagne
- 2 jajka
- 425 g sera ricotta
- 450 g sera mozzarella
- 50 g startego parmezanu
- 1,5 l sosu pomidorowego (gotowego, ze słoika)
Przygotowanie:
1Podsmażyć na suchej patelni wołowinę, aż będzie brązowa i potworzy grudki.
2Rozgrzać piekarnik do 190 C. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Naczynie powinno być tak duże, żeby zmieściła się w nim warstwa z 3 lub 4 lekko nakładających się na siebie listków makaronu lasagne.
3Roztrzepać jajka i wymieszać z serem ricotta, połową mozarelli i całym parmezanem.
4Do naczynia wlać tyle sosu pomidorowego, aby pokrył dno. Przykryć sos 3 lub 4 płatami makaronu, w zależności od rozmiarów naczynia. Na makaronie rozprowadzić 1/3 mieszaniny z ricottą, a następnie 1/2 mięsa. Posypać połową pozostałej mozarelli i polać 250 ml sosu pomidorowego.
5Na sosie ułożyć drugą warstwę makaronu, rozprowadzić 1/3 mieszaniny z ricottą i polać 250-500 ml sosu pomidorowego.
6Ułożyć trzecią warstwę makaronu i przykryć resztą mieszaniny z ricottą. Na to wyłożyć resztę mięsa i polać kolejną porcją (250-500 ml) sosu pomidorowego.
7Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, polać resztą sosu pomidorowego i posypać pozostałą mozarellą.
8Dokładnie przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 5-10 minut.
9Po upieczeniu odstawić na 15 minut.
Porcja dla:
8 osób