Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Młoda fasola limeńska gotowana w rosole drobiowym. Jest to bardzo smaczna fasola, a przy tym nie zawiera zbyt wiele tłuszczu.

Składniki:

  • tłuszcz spożywczy w aerozolu
  • 1/2 średniej drobno posiekanej cebuli
  • 355 ml (1,5 szklanki) bulionu drobiowego
  • 450 g mrożonej młodej fasoli limeńskiej

Przygotowanie:

1Rozgrzać duży rondel na średnim ogniu i spryskać tłuszczem w aerozolu. Zeszklić na nim cebulę. Wlać bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę i dolać tylko tyle wody, żeby ją przykryła. Doprowadzić ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż fasola będzie miękka.

Porcja dla:

6 osób