Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Letnią porą te wspaniałe wiejskie smażone zielone pomidory stanowią doskonały dodatek do dań!
Składniki:
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 zielonych pomidorów pokrojonych w plasterki o grubości 1 cm
- 70 g (1 szklanka) pokruszonych krakersów (lub bułki tartej)
- 2 jajka
- 115 g masła
Przygotowanie:
1W małej misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem. W drugiej misce lub na talerzu rozsypać pokruszone krakersy lub bułkę tartą, a w trzecim naczyniu rozbełtać jajka.
2Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu. Każdy plasterek pomidora maczać w jajku, a następnie obtaczać w mące i jeszcze raz w jajku, a na koniec w pokruszonych krakersach lub w bułce tartej. Smażyć panierowane pomidory na gorącym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru, od 3 do 5 minut na stronę. W razie potrzeby użyć do smażenia więcej masła. Podawać na gorąco!
Porcja dla:
6 osób