Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Letnią porą te wspaniałe wiejskie smażone zielone pomidory stanowią doskonały dodatek do dań!

Składniki:

  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 zielonych pomidorów pokrojonych w plasterki o grubości 1 cm
  • 70 g (1 szklanka) pokruszonych krakersów (lub bułki tartej)
  • 2 jajka
  • 115 g masła

Przygotowanie:

1W małej misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem. W drugiej misce lub na talerzu rozsypać pokruszone krakersy lub bułkę tartą, a w trzecim naczyniu rozbełtać jajka.

2Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu. Każdy plasterek pomidora maczać w jajku, a następnie obtaczać w mące i jeszcze raz w jajku, a na koniec w pokruszonych krakersach lub w bułce tartej. Smażyć panierowane pomidory na gorącym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru, od 3 do 5 minut na stronę. W razie potrzeby użyć do smażenia więcej masła. Podawać na gorąco!

Porcja dla:

6 osób