Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Fantastyczna ryba z warzywami, z marchewką, pietruszką i selerem. Nie tylko na święta. Palce lizać!

Składniki:

  • 500 g ryby (może być karp, jakakolwiek biała ryba lub filety z flądry)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

Przygotowanie:

1Pokroić filety rybne na 5 cm kawałki. Smażyć w gorącym oleju i przyprawić solą i pieprzem. Poukładać rybę w długim naczyniu.

2Sos grecki. Rozgrzać olej na małej patelni. Podsmażyć seler ze startą marchewką i pietruszką. Dodać cebulę, 3 łyżki wody i sól. Gotować pod przykryciem przez 15 minut. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i papryką. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wlać sos do naczynia z rybą. Udekorować zieloną pietruszką. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

4 osób