Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Bardzo sycące leczo, z boczkiem i kabanosami, doprawione czosnkiem, ostrą papryką, tymiankiem i pietruszką.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 300 g kabanosów
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa (wołowa)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

1W dużym garnku rozgrzać olej, dodać boczek i smażyć na małym ogniu.

2Kabanosy pokroić w plasterki, dodać do boczku i podsmażyć.

3Cebulę pokroić na niezbyt grube paski, dodać do garnka.

4Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki i dodać do garnka.

5Posiekać czosnek i dodać do garnka wraz z kostką rosołową, papryką w proszku, tymiankiem i ciepłą wodą. Przykryć i dusić ok. 6 minut. Papryka ma być miękka.

6Dodać pomidory, ocet i cukier. Doprawić solą i pieprzem i gotować na dużym ogniu, często mieszając. Dodać 3/4 pietruszki, wymieszać.

7Przed podaniem posypać leczo resztą pietruszki. Podawać z kwaśną śmietaną.

Porcja dla:

6 osób