Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Bardzo sycące leczo, z boczkiem i kabanosami, doprawione czosnkiem, ostrą papryką, tymiankiem i pietruszką.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 300 g kabanosów
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa (wołowa)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
1W dużym garnku rozgrzać olej, dodać boczek i smażyć na małym ogniu.
2Kabanosy pokroić w plasterki, dodać do boczku i podsmażyć.
3Cebulę pokroić na niezbyt grube paski, dodać do garnka.
4Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki i dodać do garnka.
5Posiekać czosnek i dodać do garnka wraz z kostką rosołową, papryką w proszku, tymiankiem i ciepłą wodą. Przykryć i dusić ok. 6 minut. Papryka ma być miękka.
6Dodać pomidory, ocet i cukier. Doprawić solą i pieprzem i gotować na dużym ogniu, często mieszając. Dodać 3/4 pietruszki, wymieszać.
7Przed podaniem posypać leczo resztą pietruszki. Podawać z kwaśną śmietaną.
Porcja dla:
6 osób