Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Chińskie pierożki won-ton z nadzieniem z małży i delikatnego serka. Aby je skleić używam roztrzepanego jajka. Ciasto na wontony można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub przygotować samodzielnie.
Składniki:
- 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 180 g mięsa małży z puszki
- 2 zielone cebulki, posiekane
- 230 g kasztanów wodnych z puszki, odcedzonych
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 opakowanie (400 g) ciasta na pierożki won ton
- 3 szklanki (700 ml) oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie:
1W średniej misce wymieszać serek śmietankowy z mięsem małży, cebulką, kasztanami, papryką i mielonym pieprzem. Na ciasto nakładać po ok. 1 łyżeczce nadzienia i składać ciasto, tworząc trójkątny pieróg.
2W dużej patelni mocno rozgrzać olej i smażyć won tony, aż się przyrumienią z każdej strony. Odsączyć na papierowych ręcznikach i podawać na gorąco.
Porcja dla:
25 osób