Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Chińskie pierożki won-ton z nadzieniem z małży i delikatnego serka. Aby je skleić używam roztrzepanego jajka. Ciasto na wontony można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub przygotować samodzielnie.

Składniki:

  • 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 180 g mięsa małży z puszki
  • 2 zielone cebulki, posiekane
  • 230 g kasztanów wodnych z puszki, odcedzonych
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 opakowanie (400 g) ciasta na pierożki won ton
  • 3 szklanki (700 ml) oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać serek śmietankowy z mięsem małży, cebulką, kasztanami, papryką i mielonym pieprzem. Na ciasto nakładać po ok. 1 łyżeczce nadzienia i składać ciasto, tworząc trójkątny pieróg.

2W dużej patelni mocno rozgrzać olej i smażyć won tony, aż się przyrumienią z każdej strony. Odsączyć na papierowych ręcznikach i podawać na gorąco.

Porcja dla:

25 osób