Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pieczony leszcz w sosie śmietanowo-chrzanowym to smaczna i prosta ryba, doskonała na świąteczny stół. Polecam!

Składniki:

  • 500 g filetu z leszcza
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 ml śmietany
  • 100 ml sosu chrzanowego

Przygotowanie:

1Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wodę wymieszać z octem i pieprzem. Włożyć do zalewy rybę i moczyć przez 30 minut.

2Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

3Do naczynia żaroodpornego włożyć rybę odcedzoną z zalewy, podlać olejem i piec przez 20 minut.

4Śmietanę wymieszać z sosem chrzanowym i rozsmarować na podpieczonym leszczu. Piec jeszcze przez 15 minut. Sprawdzić, czy ryba jest upieczona – mięso powinno się łatwo rozdzielać widelcem.

Porcja dla:

4 osób