Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Pieczony leszcz w sosie śmietanowo-chrzanowym to smaczna i prosta ryba, doskonała na świąteczny stół. Polecam!
Składniki:
- 500 g filetu z leszcza
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki oleju
- 250 ml śmietany
- 100 ml sosu chrzanowego
Przygotowanie:
1Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wodę wymieszać z octem i pieprzem. Włożyć do zalewy rybę i moczyć przez 30 minut.
2Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
3Do naczynia żaroodpornego włożyć rybę odcedzoną z zalewy, podlać olejem i piec przez 20 minut.
4Śmietanę wymieszać z sosem chrzanowym i rozsmarować na podpieczonym leszczu. Piec jeszcze przez 15 minut. Sprawdzić, czy ryba jest upieczona – mięso powinno się łatwo rozdzielać widelcem.
Porcja dla:
4 osób