Czas przygotowania:
240 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
675 min.

To świetny sposób na zużycie dyni pozostałej po Halloween. Dynię miksuje się ze śmietaną i z przyprawami i powstają przepyszne lody.

Składniki:

  • 230 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 laska wanilii, wydrapać nasiona
  • 475 ml śmietany tortowej 48%
  • 170 g brązowego cukru

Przygotowanie:

1W miseczce wymieszać puree z dyni z aromatem waniliowym i nasionami wanilii.

2W małym rondelku wymieszać 3/4 śmietany z 1/2 cukru i doprowadzić do delikatnego wrzenia.

3W osobnej misce wymieszać żółtka z cynamonem, imbirem, solą, gałką, pozostałą śmietaną i pozostałym cukrem; mieszać, aż cukier się rozpuści.

4Zdjąć śmietanę z ognia i stopniowo dodawać po odrobinie do mieszaniny z jajkami.

5Całą mieszaninę przełożyć delikatnie do miski znajdującej się nad garnkiem z gotującą wodą i gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć i przestanie ściekać z łyżki.

6Przecedzić przez drobne sito do miski; wstawić miskę do większej, wypełnionej lodowatą wodą. Studzić, stale mieszając.

7Wmieszać dynię i dobrze wymieszać całość. Przykryć folią spożywczą, lekko dociskając ją dłonią do wierzchu mieszaniny. Dzięki temu nie wytworzy się kożuch.

8Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na cały dzień.

9Wlać mieszaninę do maszynki do lodów i przygotować lody z godnie z instrukcją producenta. Przelać do plastikowego pojemnika i zamrażać przez co najmniej 3 godziny.

Porcja dla:

8 osób