Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Smaczny sposób na podanie indyka z nutką włoskiej kuchni – dzięki pesto. Soczyste i aromatyczne roladki, które najlepiej podawać z ryżem i sałatką.

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Pierś z indyka pokroić na duże plastry. Lekko rozbić na deseczce (ja ugniatam ręką) aby powstał płat mięsa. Oliwę wymieszać z oregano, czosnkiem, solą i pieprzem.

2Każdy płat indyka natrzeć mieszaniną oliwy z przyprawami. Rozsmarować na wierzchu odrobinę pesto i zwijać w rulonik.

3Każdy rulonik zawinąć w 2-3 plasterki boczku i zabezpieczyć wykałaczką albo obwiązać nicią kuchenną.

4Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

5Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć roladki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

6Na kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby roladki ładnie się przyrumieniły.

Porcja dla:

6 osób