20 min.
30 min.
50 min.
Smaczny sposób na podanie indyka z nutką włoskiej kuchni – dzięki pesto. Soczyste i aromatyczne roladki, które najlepiej podawać z ryżem i sałatką.
Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Pierś z indyka pokroić na duże plastry. Lekko rozbić na deseczce (ja ugniatam ręką) aby powstał płat mięsa. Oliwę wymieszać z oregano, czosnkiem, solą i pieprzem.
2Każdy płat indyka natrzeć mieszaniną oliwy z przyprawami. Rozsmarować na wierzchu odrobinę pesto i zwijać w rulonik.
3Każdy rulonik zawinąć w 2-3 plasterki boczku i zabezpieczyć wykałaczką albo obwiązać nicią kuchenną.
4Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
5Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć roladki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
6Na kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby roladki ładnie się przyrumieniły.
Porcja dla:
6 osób