Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
140 min.

Łosoś teriyaki po japońsku to wyjątkowa potrawa. Japoński sos do marynowania – teriyaki – można kupić w dobrych supermarketach i sklepach z orientalną żywnością.

Składniki:

  • 4 filety łososia po 150 g każdy
  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 5-cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w słupki
  • 150 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

1Włożyć łososia do płytkiego, niemetalowego naczynia i zalać sosem. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2W małym rondlu rozgrzać olej słonecznikowy i wrzucić imbir. Smażyć 1–2 minuty, aż przyrumieni się na złocisty kolor i będzie chrupiący. Wyjąć z rondelka łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

3Rozgrzać patelnię grillową, aż zacznie dymić. Wyjąć łososia z marynaty i wrzucić skórą do dołu na patelnię. Smażyć 2–3 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 1–2 minuty (ryba nie może być surowa w środku).

4Przełożyć na talerze. Ułożyć na każdej porcji chrupiący imbir. Wlać do rondelka marynatę i gotować 1–2 minuty. Polać nią łososia i podawać.

Porcja dla:

4 osób