10 min.
10 min.
140 min.
Łosoś teriyaki po japońsku to wyjątkowa potrawa. Japoński sos do marynowania – teriyaki – można kupić w dobrych supermarketach i sklepach z orientalną żywnością.
Składniki:
- 4 filety łososia po 150 g każdy
- 5 łyżek sosu teriyaki
- 5-cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w słupki
- 150 ml oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1Włożyć łososia do płytkiego, niemetalowego naczynia i zalać sosem. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2W małym rondlu rozgrzać olej słonecznikowy i wrzucić imbir. Smażyć 1–2 minuty, aż przyrumieni się na złocisty kolor i będzie chrupiący. Wyjąć z rondelka łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
3Rozgrzać patelnię grillową, aż zacznie dymić. Wyjąć łososia z marynaty i wrzucić skórą do dołu na patelnię. Smażyć 2–3 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 1–2 minuty (ryba nie może być surowa w środku).
4Przełożyć na talerze. Ułożyć na każdej porcji chrupiący imbir. Wlać do rondelka marynatę i gotować 1–2 minuty. Polać nią łososia i podawać.
Porcja dla:
4 osób