Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pyszna i prosta zapiekanka makaronowa z dodatkiem szynki (zamiast szynki można dodać bekon) w kremowym sosie, posypana parmezanem i bułką tartą.
Składniki:
- 250 g drobnego makaronu
- 90 g masła
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
Przygotowanie:
1Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Natłuścić naczynie żaroodporne.
3W rondelku stopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać mąkę, wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje.
4Zestawić z ognia, dodać ser i szynkę, wymieszać. Dodać makaron i wymieszać. Przełożyć do naczynia.
5W misce wymieszać bułkę tartą z parmezanem i solą. Posypać makaron. Piec przez 5-10 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Porcja dla:
4 osób