Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami, nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
- 1 cebula dymka
- 800 g filetów z łososia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1W miseczce wymieszaj hiszpańskie czarne oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i łyżeczką musztardy.
2W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły.
3Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.
Porcja dla:
4 osób