Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
80 min.

Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami, nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
  • 1 cebula dymka
  • 800 g filetów z łososia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1W miseczce wymieszaj hiszpańskie czarne oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i łyżeczką musztardy.

2W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły.

3Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.

Porcja dla:

4 osób