Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Delikatne mięso z piersi kurczaka w chrupiącej panierce 🙂 Przepis mojego ojczyma ^^ jeśli raz spróbujesz, nigdy nie zechcesz robić piersi inaczej 😀 (przepis na 2 osoby dorosłe i dwójkę dzieci :D)

Składniki:

  • Jedna podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa typu kucharek
  • pieprz
  • 5 łyżek stołowych majonezu
  • 5 łyżek stołowych mąki

Przygotowanie:

1Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż w cienkie plastry, i przyprawiamy kucharkiem oraz pieprzem.

2Do miski wrzucamy: 5 łyżek stołowych majonezu oraz mąki, starty żółty ser, dwa jajka i zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy razem i po spróbowaniu dodajemy sobie sól i pieprz do smaku, aby i panierka była smaczna (zależy od producenta ziół oraz majonezu… czasami nie trzeba nawet doprawiać 🙂 )

3Piersi z kurczaka wrzucamy do miski z majonezową mazią i mieszamy wszystko dokładnie, aby żaden kawałek kotleta nie został pominięty! i odstawiamy do lodówki na 20 minut aby masa stężała nieco.

4Na rozgrzany olej wrzucamy osobno kotleciki, smażymy je na wolnym ogniu, z dwóch stron, aż do uzyskania złocistego koloru panierki. I gotowe 😀

Porcja dla:

3 osób