20 min.
20 min.
60 min.
Delikatne mięso z piersi kurczaka w chrupiącej panierce 🙂 Przepis mojego ojczyma ^^ jeśli raz spróbujesz, nigdy nie zechcesz robić piersi inaczej 😀 (przepis na 2 osoby dorosłe i dwójkę dzieci :D)
Składniki:
- Jedna podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa typu kucharek
- pieprz
- 5 łyżek stołowych majonezu
- 5 łyżek stołowych mąki
Przygotowanie:
1Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż w cienkie plastry, i przyprawiamy kucharkiem oraz pieprzem.
2Do miski wrzucamy: 5 łyżek stołowych majonezu oraz mąki, starty żółty ser, dwa jajka i zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy razem i po spróbowaniu dodajemy sobie sól i pieprz do smaku, aby i panierka była smaczna (zależy od producenta ziół oraz majonezu… czasami nie trzeba nawet doprawiać 🙂 )
3Piersi z kurczaka wrzucamy do miski z majonezową mazią i mieszamy wszystko dokładnie, aby żaden kawałek kotleta nie został pominięty! i odstawiamy do lodówki na 20 minut aby masa stężała nieco.
4Na rozgrzany olej wrzucamy osobno kotleciki, smażymy je na wolnym ogniu, z dwóch stron, aż do uzyskania złocistego koloru panierki. I gotowe 😀
Porcja dla:
3 osób