25 min.
25 min.
Wspaniały quiche (po polsku czasem zwany „kisz”) nie zawierający ciasta. Jeśli chcesz mieć wersję wegetariańską po prostu nie dodawaj szynki. Jeśli odwrócenie na talerzu i wyjęcie z formy Ci się nie uda, nie martw się – smakuje równie świetnie prosto z formy do pieczenia.
Składniki:
- 4 bakłażany
- sól gruboziarnista
- oliwa z oliwek do smażenia
- 300 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
- 300 g sera mozzarella
Przygotowanie:
1Bakłażany obrać i pokroić w plastry grubości 1 cm. Natychmiast posypać plastry solą gruboziarnistą i odstawić, żeby puściły sok (w ten sposób pozbędziemy się goryczki).
2Rozgrzać piekarnik do 180 C.
3Plastry bakłażana opłukać pod bieżącą, zimną wodą i całkowicie osuszyć papierowymi ręcznikami. Smażyć na oliwie aż zmiękną; wyjąć z patelni i położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar oliwy.
4Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem, a na dnie wyłożyć połowę bakłażana. Na bakłażanach ułożyć warstwę z szynki, mozzarelli i bazylii i ponownie przykryć bakłażanem.
5Jajka wymieszać (trzepaczką) z parmezanem, solą i pieprzem, a następnie zalać ta masą bakłażany i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Lekko przestudzić, a następnie, posługując się dużym talerzem, delikatnie odwrócić quiche na ten talerz. Podawać na ciepło lub o temperaturze pokojowej.
Porcja dla:
4 osób