Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Nie ma nic przyjemniejszego niż aromat świeżych pomidorów! Oczywiście do sosu można użyć pomidorów z puszki, ale warto zadać sobie trudu, żeby przygotować danie ze świeżych. Naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 250 g makaronu nitki lub spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

1Pomidory zalać zimną wodą w garnku i zagotować. Odlać wrzątek i ponownie zalać zimną wodą. Obrać i pokroić na kawałki.

2Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

3W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, ale nie dopuścić, żeby się zrumienił. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, sól i pieprz, wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut, do momentu, aż makaron będzie gotowy. Dodać bazylię.

4Makaron odcedzić, ale nie przepłukiwać zimną wodą. Wymieszać z oliwą z oliwek i dodać do sosu. Całość trzymać na minimalnym ogniu do momentu podania. Posypać startym parmezanem.

Porcja dla:

4 osób