15 min.
20 min.
35 min.
Nie ma nic przyjemniejszego niż aromat świeżych pomidorów! Oczywiście do sosu można użyć pomidorów z puszki, ale warto zadać sobie trudu, żeby przygotować danie ze świeżych. Naprawdę pyszne!
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 250 g makaronu nitki lub spaghetti
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
1Pomidory zalać zimną wodą w garnku i zagotować. Odlać wrzątek i ponownie zalać zimną wodą. Obrać i pokroić na kawałki.
2Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
3W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, ale nie dopuścić, żeby się zrumienił. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, sól i pieprz, wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut, do momentu, aż makaron będzie gotowy. Dodać bazylię.
4Makaron odcedzić, ale nie przepłukiwać zimną wodą. Wymieszać z oliwą z oliwek i dodać do sosu. Całość trzymać na minimalnym ogniu do momentu podania. Posypać startym parmezanem.
Porcja dla:
4 osób