30 min.
15 min.
45 min.
Ciasto w tych pierogach jest miękkie i cienkie, a farsz nie za suchy, jak to czasem w pierogach bywa. Podawać polane masełkiem z podsmażoną cebulką. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem i naucz się lepić pierogi krok po kroku!
Składniki:
- 600 g białego sera
- 300 g pieczarek
- 3 średnie cebule
- 7 ziemniaków, ugotowanych w łupinach i obranych
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Przygotować farsz: zmielić ser i ziemniaki przez maszynkę.
2Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki wytrzeć wilgotną szmatką i drobno pokroić. Podsmażyć razem na oleju. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 15 min.
3Wymieszać wszystkie składniki na farsz. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
4Przygotować ciasto: na stolnicy zrobić kopczyk z mąki, zrobić w niej zagłębienie na pozostałe składniki. Wbić jajka, dodać masło, wlać część wody i zacząć wyrabiać. Stopniowo dodawać wodę. Jeśli ciasto będzie się kleić do stolnicy, podsypać mąką. Ma być miękkie i gładkie.
5Odkroić 1/4 ciasta i rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy posypanej mąką.
6Wykrawać szklanką kółka. Resztki ciasta zebrać, uformować kulę i ponownie rozwałkować tak, aby zużyć całe ciasto.
7Nakładać łyżeczką farsz na środek kółek i sklejać je wzdłuż brzegów. Pierogi odkładać na ściereczkę i przykrywać drugą ściereczką aby nie obeschły.
8W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody. Do wrzątku wrzucać partiami pierogi (aby w garnku nie było za tłoczno). Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
9Kiedy wypłyną na powierzchnię poczekać jeszcze krótką chwilkę i wyjmować łyżką cedzakową na durszlak.
Porcja dla:
6 osób