Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

To danie jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje egzotycznie. Zagęszczone mleczko kokosowe zawiera dużo tłuszczu, ale dodamy go znacznie mniej niż w oryginalnych przepisach z Malezji czy Tajlandii.

Składniki:

  • 2 cebule, grubo posiekane
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry

Przygotowanie:

1Wrzucić cebulę i obrany czosnek do robota kuchennego i zmiksować na gładkie purée. Można też posiekać cebulę i czosnek bardzo drobno ostrym nożem.

2Podgrzać olej na dużej teflonowej patelni i smażyć cebulową mieszankę 10 minut lub aż zmięknie i zacznie się rumienić. Mieszać od czasu do czasu pod koniec smażenia, żeby nie przywarła.

3Dodać chili oraz przyprawy do cebuli i dobrze wymieszać. Wlać bulion rybny i sos rybny, dodać cukier i zagęszczone mleczko kokosowe. Dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić, aby się gotowało przez 10 minut.

4Obrać krewetki tygrysie, (można zostawić końcówki pancerzyków).

5Dodać krewetki do sosu i wymieszać. Gotować ostrożnie, bez przykrycia 3–4 minuty, albo aż zmienią kolor z niebieskoszarego na różowy. Nie wolno ich przegotować, żeby nie stwardniały.

6Dodać ananasa i cebulkę dymkę, zamieszać. Gotować minutę, żeby podgrzały się wszystkie kawałki ananasa. Posypać nasionami granatu i podawać.

Porcja dla:

4 osób