15 min.
25 min.
40 min.
To danie jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje egzotycznie. Zagęszczone mleczko kokosowe zawiera dużo tłuszczu, ale dodamy go znacznie mniej niż w oryginalnych przepisach z Malezji czy Tajlandii.
Składniki:
- 2 cebule, grubo posiekane
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 duża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
Przygotowanie:
1Wrzucić cebulę i obrany czosnek do robota kuchennego i zmiksować na gładkie purée. Można też posiekać cebulę i czosnek bardzo drobno ostrym nożem.
2Podgrzać olej na dużej teflonowej patelni i smażyć cebulową mieszankę 10 minut lub aż zmięknie i zacznie się rumienić. Mieszać od czasu do czasu pod koniec smażenia, żeby nie przywarła.
3Dodać chili oraz przyprawy do cebuli i dobrze wymieszać. Wlać bulion rybny i sos rybny, dodać cukier i zagęszczone mleczko kokosowe. Dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić, aby się gotowało przez 10 minut.
4Obrać krewetki tygrysie, (można zostawić końcówki pancerzyków).
5Dodać krewetki do sosu i wymieszać. Gotować ostrożnie, bez przykrycia 3–4 minuty, albo aż zmienią kolor z niebieskoszarego na różowy. Nie wolno ich przegotować, żeby nie stwardniały.
6Dodać ananasa i cebulkę dymkę, zamieszać. Gotować minutę, żeby podgrzały się wszystkie kawałki ananasa. Posypać nasionami granatu i podawać.
Porcja dla:
4 osób