Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Wspaniała przystawka, która będzie hitem na każdym przyjęciu! Pieczone pieczarki nadziewane boczkiem i serem, pachnące rozmarynem. Zobaczcie nasz przepis video z tą przystawką.

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 30 g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 100 g posiekanego boczku
  • 2 gałązki rozmarynu, posiekane
  • 150 g startego sera edamskiego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Oddzielić nóżki pieczarek od kapeluszy. Nóżki posiekać i odłożyć na bok.

3Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać posiekane nóżki pieczarek i smażyć przez 5-7 minut.

4W międzyczasie, na oddzielnej patelni, podsmażyć boczek, aż zrobi się chrupiący. Odlać z patelni tłuszcz. Dodać podsmażone pieczarki, rozmaryn i ser, i dobrze wymieszać.

5Napełniać kapelusze pieczarek nadzieniem i układać na blaszce.

6Piec przez 15-20 minut.

Porcja dla:

6 osób