Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Smaczne buraczki, które są doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin. Najlepiej do marynaty nadają się te w pierwszej fazie wzrostu.

Składniki:

  • 1 kg małych buraczków

Przygotowanie:

1Buraczki umyć, oczyścić i gotować przez 5-10 minut. Przestudzić i obrać ze skórki.

2Ocet zagotować, dodać cukier i wymieszać, aby się całkowicie rozpuścił.

3Buraczki nakładać do małych słoików i zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki.

4Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce dnem do góry, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

5 osób