Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
2890 min.
2890 min.
Ciekawy i bardzo smaczny przepis na domową marynatę do oliwek w stylu śródziemnomorskim. Aromatyczny dodatek do sałatek i na przystawkę.
Składniki:
- 1 słoik (250 g) zielonych oliwek, bez pestek
- 1 słoik (150 g) oliwek kalamata, bez pestek
- 2 liście laurowe
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 6 łyżek octu białego destylowanego 5%
Przygotowanie:
1Oliwki przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą. Słoiki przepłukać.
2W misce wymieszać liście laurowe z rozmarynem, koprem, tymiankiem i octem. Dodać oliwki i wymieszać. Nakładać do słoików (upewnić się, żeby w każdym był liść laurowy). Uzupełnić wodą, zakręcić, wstrząsnąć i wstawić do lodówki na 2 dni.
Porcja dla:
2 osób