Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wyglądają niepozornie ale są bardzo smakowite i będą świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek i na przystawkę.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 główki czosnku
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka chili
  • cukier, sól, pieprz do smaku
  • 8 łyżek oleju

Przygotowanie:

1Pomidory umyć i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać.

2Wodę zagotować i wymieszać z octem. Dodać chili, sól, pieprz i szczyptę cukru. Zagotować.

3Na dno słoików wlać po 2 łyżki oleju, nakładać całe pomidory i czosnek. Zalać zalewą.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

4 osób