Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Wyglądają niepozornie ale są bardzo smakowite i będą świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek i na przystawkę.
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów
- 2 główki czosnku
- 2,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżeczka chili
- cukier, sól, pieprz do smaku
- 8 łyżek oleju
Przygotowanie:
1Pomidory umyć i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać.
2Wodę zagotować i wymieszać z octem. Dodać chili, sól, pieprz i szczyptę cukru. Zagotować.
3Na dno słoików wlać po 2 łyżki oleju, nakładać całe pomidory i czosnek. Zalać zalewą.
4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
4 osób