Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
55 min.

Podstawą tego pysznego dania jest czerwona soczewica wymieszana z pieczarkami i selerem naciowym. Ser double gloucester z dodatkiem płatków owsianych zapieka się w piekarniku kilka minut. Podawać z sałatką z pomidorów i zielonych warzyw takich jak brokuły i cukinia.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 250 g czerwonej soczewicy

Przygotowanie:

1Rozgrzać w rondlu oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i seler naciowy. Smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

2Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i wymieszać. Smażyć jeszcze około 5 minut, aż zmiękną.

3Dodać soczewicę i 500 ml wywaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i przykryć. Dusić około 20 minut, aż soczewica zmięknie, dodać więcej wywaru, jeśli soczewica zrobi się za sucha.

4Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wymieszać płatki owsiane z tartym serem i pieprzem kajeńskim. Kiedy soczewica będzie już gotowa, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i rozprowadzić równomiernie.

5Nałożyć na wierzch ser wymieszany z płatkami owsianymi i rozprowadzić równomiernie. Włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, aż warstwa sera z płatkami zrobi się chrupka i się przyrumieni. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób