45 min.
10 min.
55 min.
Podstawą tego pysznego dania jest czerwona soczewica wymieszana z pieczarkami i selerem naciowym. Ser double gloucester z dodatkiem płatków owsianych zapieka się w piekarniku kilka minut. Podawać z sałatką z pomidorów i zielonych warzyw takich jak brokuły i cukinia.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 250 g czerwonej soczewicy
Przygotowanie:
1Rozgrzać w rondlu oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i seler naciowy. Smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
2Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i wymieszać. Smażyć jeszcze około 5 minut, aż zmiękną.
3Dodać soczewicę i 500 ml wywaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i przykryć. Dusić około 20 minut, aż soczewica zmięknie, dodać więcej wywaru, jeśli soczewica zrobi się za sucha.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wymieszać płatki owsiane z tartym serem i pieprzem kajeńskim. Kiedy soczewica będzie już gotowa, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i rozprowadzić równomiernie.
5Nałożyć na wierzch ser wymieszany z płatkami owsianymi i rozprowadzić równomiernie. Włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, aż warstwa sera z płatkami zrobi się chrupka i się przyrumieni. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób