15 min.
20 min.
35 min.
Aromatyczny ryż basmati smażony z marchewką, cebulą, świeżym imbirem, orzeszkami ziemnymi i kolendrą. Smak tego ryżu jest po prostu fascynujący!
Składniki:
- 200 g (1 szklanka) ryżu basmati
- 500 ml (2 szklanki) wody
- 35 g (3/4 szklanki) prażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka margaryny
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
1Ryż wsypać do średniego rondelka i zalać wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
2W międzyczasie zmiksować orzeszki ziemne w blenderze, zmielić w młynku lub rozgnieść w moździerzu i odstawić. Roztopić margarynę w dużej patelni na średnim ogniu i zrumienić na niej cebulę. Dodać imbir i marchew oraz sól do smaku i wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać pieprz cayenne i orzeszki ziemne. Gdy ryż się ugotuje, dodać go do masy marchwiowej i wszystko delikatnie wymieszać. Udekorować posiekaną kolendrą lub pietruszką.
Porcja dla:
6 osób