Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
260 min.

Wspaniały chleb pieczony z dodatkiem płatków owsianych. Słodki dzięki melasie, którą można wymieszać z miodem.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka gorącego mleka pełnotłustego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki melasy

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać płatki z gorącą wodą i mlekiem. Dodać olej i melasę, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

2W oddzielnej misce wymieszać cukier z drożdżami i szklanką mąki. Dodać do przestygniętej mieszaniny z płatkami owsianymi. Dodać sól i pozostałą mąkę. Ciasto zagniatać przez 6-8 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

3Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatać przez 2 minuty. Podzielić na pół i przełożyć do 2 natłuszczonych foremek. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Piec przez około godzinę. Przełożyć na metalową kratkę do przestudzenia.

Porcja dla:

2 osób