20 min.
60 min.
260 min.
Wspaniały chleb pieczony z dodatkiem płatków owsianych. Słodki dzięki melasie, którą można wymieszać z miodem.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 szklanka gorącego mleka pełnotłustego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2/3 szklanki melasy
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać płatki z gorącą wodą i mlekiem. Dodać olej i melasę, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
2W oddzielnej misce wymieszać cukier z drożdżami i szklanką mąki. Dodać do przestygniętej mieszaniny z płatkami owsianymi. Dodać sól i pozostałą mąkę. Ciasto zagniatać przez 6-8 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
3Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatać przez 2 minuty. Podzielić na pół i przełożyć do 2 natłuszczonych foremek. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Piec przez około godzinę. Przełożyć na metalową kratkę do przestudzenia.
Porcja dla:
2 osób