Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Te minipizze można przyrządzić naprawdę bardzo szybko – zwłaszcza jeśli okaże się, że dodatki mamy w spiżarni. Szynka, soczysty ananas, słodka kukurydza – wszystko to składa się na pyszną przekąskę, zawierającą znacznie mniej soli niż kupna pizza.

Składniki:

  • 4 chlebki pitta — razowe lub z sezamem
  • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 125 g plastrów chudej szynki, pokrojonych w paski
  • 425 g ananasa w kawałkach w zalewie, odsączonego
  • 200 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej
  • 125 g mozzarelli, grubo startej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ułożyć chlebki pitta na blasze. Wymieszać pastę z suszonych pomidorów, oliwę i oregano, posmarować chlebki tak przygotowaną pastą.

2Połowę pasków szynki ułożyć na chlebkach, na szynkę nałożyć kawałeczki ananasa (jeśli są duże, można je dodatkowo posiekać) i kukurydzę. Położyć drugą połowę szynki na wierzchu i posypać mozzarellą.

3Piec przez 15 minut, aż ser stopi się i zacznie się rumienić. Wyjąć z piekarnika, poczekać kilka minut, aż nieco ostygną i podawać.

Porcja dla:

4 osób