15 min.
15 min.
30 min.
Te minipizze można przyrządzić naprawdę bardzo szybko – zwłaszcza jeśli okaże się, że dodatki mamy w spiżarni. Szynka, soczysty ananas, słodka kukurydza – wszystko to składa się na pyszną przekąskę, zawierającą znacznie mniej soli niż kupna pizza.
Składniki:
- 4 chlebki pitta — razowe lub z sezamem
- 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 125 g plastrów chudej szynki, pokrojonych w paski
- 425 g ananasa w kawałkach w zalewie, odsączonego
- 200 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej
- 125 g mozzarelli, grubo startej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ułożyć chlebki pitta na blasze. Wymieszać pastę z suszonych pomidorów, oliwę i oregano, posmarować chlebki tak przygotowaną pastą.
2Połowę pasków szynki ułożyć na chlebkach, na szynkę nałożyć kawałeczki ananasa (jeśli są duże, można je dodatkowo posiekać) i kukurydzę. Położyć drugą połowę szynki na wierzchu i posypać mozzarellą.
3Piec przez 15 minut, aż ser stopi się i zacznie się rumienić. Wyjąć z piekarnika, poczekać kilka minut, aż nieco ostygną i podawać.
Porcja dla:
4 osób