Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Z gotowego kruchego ciasta można szybko przygotować pyszny i sycący quiche. Doskonale pasuje do niego sałatka z różnokolorowych warzyw i gotowane młode ziemniaki.

Składniki:

  • 375 g gotowego kruchego ciasta
  • 100 g chudej szynki, pokrojonej w kostkę
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
  • 2 jajka
  • 150 ml chudego mleka
  • 4 łyżki chudej śmietanki (lub więcej mleka)
  • 100 g sera cheddar, startego

Przygotowanie:

1Jeśli mamy na to czas, pozostawić ciasto w opakowaniu na 20 minut w temperaturze pokojowej, żeby po rozwinięciu nie popękało. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). Delikatnie wylepić ciastem brzegi oraz dno formy. Okroić wzdłuż krawędzi ostrym nożem. Przykryć ciasto pergaminem i ułożyć na nim zmiętą folię aluminiową. Piec przez 10 minut. Usunąć pergamin i folię. Piec jeszcze przez 5 minut.

2Wymieszać szynkę z cebulą. Jajka wymieszać z mlekiem i śmietanką (lub dodatkowym mlekiem). Dodać sól i pieprz do smaku.

3Posypać ciasto połową sera, nałożyć cebulę oraz szynkę. Posypać resztą sera. Ustawić ponownie w piekarniku i zalać jajkami z mlekiem. Piec przez 30 minut, aż quiche się przyrumieni.

Porcja dla:

6 osób