20 min.
45 min.
65 min.
Z gotowego kruchego ciasta można szybko przygotować pyszny i sycący quiche. Doskonale pasuje do niego sałatka z różnokolorowych warzyw i gotowane młode ziemniaki.
Składniki:
- 375 g gotowego kruchego ciasta
- 100 g chudej szynki, pokrojonej w kostkę
- 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
- 2 jajka
- 150 ml chudego mleka
- 4 łyżki chudej śmietanki (lub więcej mleka)
- 100 g sera cheddar, startego
Przygotowanie:
1Jeśli mamy na to czas, pozostawić ciasto w opakowaniu na 20 minut w temperaturze pokojowej, żeby po rozwinięciu nie popękało. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). Delikatnie wylepić ciastem brzegi oraz dno formy. Okroić wzdłuż krawędzi ostrym nożem. Przykryć ciasto pergaminem i ułożyć na nim zmiętą folię aluminiową. Piec przez 10 minut. Usunąć pergamin i folię. Piec jeszcze przez 5 minut.
2Wymieszać szynkę z cebulą. Jajka wymieszać z mlekiem i śmietanką (lub dodatkowym mlekiem). Dodać sól i pieprz do smaku.
3Posypać ciasto połową sera, nałożyć cebulę oraz szynkę. Posypać resztą sera. Ustawić ponownie w piekarniku i zalać jajkami z mlekiem. Piec przez 30 minut, aż quiche się przyrumieni.
Porcja dla:
6 osób