Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Bardzo smaczne i proste danie z kuchni greckiej. Doskonałe dla wszyskich miłośników bakłażana i warzyw!

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryka, pokrojona w plastry
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Bakłażana pokroić w plastry, zanurzyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut.

3Odcedzić wodę, a bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w 2 łyżkach mąki i smażyć na oliwie przez 1-2 minuty.

4W międzyczasie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać paprykę i pomidory, i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

5Przygotować sos: wymieszać 2 łyżki mąki z mlekiem, dodać gałkę i zagotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać ser i wymieszać.

6W naczyniu do pieczenia układać następujące warstwy: bakłażan, sos, warzywa z patelni, liście bazylii, ponownie bakłażan… i tak do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być sos.

7Piec przez 35 minut.

Porcja dla:

6 osób