20 min.
60 min.
80 min.
Bardzo smaczne i proste danie z kuchni greckiej. Doskonałe dla wszyskich miłośników bakłażana i warzyw!
Składniki:
- 3 bakłażany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka, pokrojona w plastry
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Bakłażana pokroić w plastry, zanurzyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut.
3Odcedzić wodę, a bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w 2 łyżkach mąki i smażyć na oliwie przez 1-2 minuty.
4W międzyczasie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać paprykę i pomidory, i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
5Przygotować sos: wymieszać 2 łyżki mąki z mlekiem, dodać gałkę i zagotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać ser i wymieszać.
6W naczyniu do pieczenia układać następujące warstwy: bakłażan, sos, warzywa z patelni, liście bazylii, ponownie bakłażan… i tak do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być sos.
7Piec przez 35 minut.
Porcja dla:
6 osób