Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
22 min.

Chlebki ciabatta to doskonały spód do pizzy domowej roboty. Można na nich ułożyć mieszankę owoców morza, które dzięki dodaniu czerwonego pesto i mozzarelli, zyskują prawdziwie włoski aromat. To danie możemy podawać z sałatką z kruchej zielonej sałaty i innych warzyw.

Składniki:

  • 4 chlebki ciabatta
  • 4 łyżki czerwonego pesto
  • 4 średnie pomidory, każdy pokrojony na 6 plasterków
  • 200 g kukurydzy z puszki, starannie odsączonej z zalewy
  • 125 g mozzarelli, grubo startej
  • 200 g tuńczyka z puszki, odsączonego i rozdrobnionego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.

2Przekroić chlebki ciabatta na połówki. Posmarować pesto. Na każdej połówce ułożyć po 3 plasterki pomidorów, posypać kukurydzą i startą mozzarellą.

3Rozłożyć na każdej połówce ciabatty tuńczyka, krewetki i kalmary. Doprawić solą i pieprzem do smaku i skropić łyżeczką oliwy z oliwek.

4Ułożyć pizze na blaszce i piec przez 10–12 minut, aż ser się roztopi. Posypać posiekana natką pietruszki i podawać.

Porcja dla:

4 osób