20 min.
40 min.
90 min.
To pyszne danie pierwszy raz jadłam w Grecji, gdzie uchodzi za potrawę narodową, a zaraz po powrocie postanowiłam sobie je przyrządzić. Zapiekane warstwy bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów. Wyśmienite!
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 cebule, posiekane
- 600 g chudej mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
Przygotowanie:
1Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko obsmażyć na części rozgrzanej oliwy. Przełożyć na talerz.
2Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać mięso i podsmażać przez kilka minut, cały czas mieszając, aż się przyrumieni.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić i posypać bułką tartą naczynie żaroodporne.
4W miseczce wymieszać jajko ze śmietaną, ziołami, doprawić solą i pieprzem i dodać do mięsa, dobrze wymieszać.
5W naczyniu żaroodpornym układać plastry bakłażana, przekładając sosem mięsnym. Na wierzchu powinien być bakłażan.
6W miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy z gorącą wodą i polać potrawę. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, skropić oliwą i posypać bułką tartą.
7Piec przez 30 minut. Podawać w naczyniu, w którym było zapiekane. Udekorować listkami bazylii. Najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym.
Porcja dla:
4 osób