Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
90 min.

To pyszne danie pierwszy raz jadłam w Grecji, gdzie uchodzi za potrawę narodową, a zaraz po powrocie postanowiłam sobie je przyrządzić. Zapiekane warstwy bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów. Wyśmienite!

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 cebule, posiekane
  • 600 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

Przygotowanie:

1Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko obsmażyć na części rozgrzanej oliwy. Przełożyć na talerz.

2Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać mięso i podsmażać przez kilka minut, cały czas mieszając, aż się przyrumieni.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić i posypać bułką tartą naczynie żaroodporne.

4W miseczce wymieszać jajko ze śmietaną, ziołami, doprawić solą i pieprzem i dodać do mięsa, dobrze wymieszać.

5W naczyniu żaroodpornym układać plastry bakłażana, przekładając sosem mięsnym. Na wierzchu powinien być bakłażan.

6W miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy z gorącą wodą i polać potrawę. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, skropić oliwą i posypać bułką tartą.

7Piec przez 30 minut. Podawać w naczyniu, w którym było zapiekane. Udekorować listkami bazylii. Najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym.

Porcja dla:

4 osób