Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Bardzo prosty przepis na pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie. Podawać z chlebem lub upieczonymi ziemniakami oraz sałatką. Taki kurczak doskonale smakuje też na zimno.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta chili

Przygotowanie:

1Utrzeć olej słonecznikowy z musztardą dijon, przecierem pomidorowym, cukrem, chili i czosnkiem.

2Zrobić na każdym filecie z piersi kurczaka 3 nacięcia. Włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego i obtoczyć z obu stron w sosie musztardowym. Doprawić solą i pieprzem.

3Piec na średnio rozgrzanym grillu węglowym przez 15–20 minut, przewracać od czasu do czasu na drugą stronę i smarować olejem.

4Razem z kurczakiem upiec cebule dymki.

Porcja dla:

4 osób