Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Bardzo prosty przepis na pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie. Podawać z chlebem lub upieczonymi ziemniakami oraz sałatką. Taki kurczak doskonale smakuje też na zimno.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- szczypta chili
Przygotowanie:
1Utrzeć olej słonecznikowy z musztardą dijon, przecierem pomidorowym, cukrem, chili i czosnkiem.
2Zrobić na każdym filecie z piersi kurczaka 3 nacięcia. Włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego i obtoczyć z obu stron w sosie musztardowym. Doprawić solą i pieprzem.
3Piec na średnio rozgrzanym grillu węglowym przez 15–20 minut, przewracać od czasu do czasu na drugą stronę i smarować olejem.
4Razem z kurczakiem upiec cebule dymki.
Porcja dla:
4 osób