Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Smaczny chlebek, który przypomina bułeczki scones. Doskonały na śniadanie lub podwieczorek z kawą czy herbatą.

Składniki:

  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka (235 ml) maślanki
  • 1/2 szklanki (70 g) suszonych porzeczek lub żurawiny

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem i solą. Dodać masło i wysiekać. Dolać maślankę i zagnieść na jednolite ciasto. Dodać porzeczki.

2Ciasto wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy przez około 5 minut, aż będzie elastyczne. Uformować kulę, przełożyć do lekko natłuszczonej foremki albo na blaszkę. Zrobić na wierzchu nacięcie na krzyż.

3Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 40 minut.

Porcja dla:

1 osoby