Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Smaczny chlebek, który przypomina bułeczki scones. Doskonały na śniadanie lub podwieczorek z kawą czy herbatą.
Składniki:
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka (235 ml) maślanki
- 1/2 szklanki (70 g) suszonych porzeczek lub żurawiny
Przygotowanie:
1Mąkę wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem i solą. Dodać masło i wysiekać. Dolać maślankę i zagnieść na jednolite ciasto. Dodać porzeczki.
2Ciasto wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy przez około 5 minut, aż będzie elastyczne. Uformować kulę, przełożyć do lekko natłuszczonej foremki albo na blaszkę. Zrobić na wierzchu nacięcie na krzyż.
3Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 40 minut.
Porcja dla:
1 osoby