Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne kotlety wegetariańskie ze startej cukinii i soi, z dodatkiem oliwek. Świetnie nadają się do hamburgerów wegetariańskich, ale można je też podać z sałatką w chlebku pita.

Składniki:

  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgin
  • Pęczek posiekanej dymki
  • 1 czerwoną papryczka chili
  • 1 cukinia, starta na tarce
  • 2 puszki (po 410 g) soi
  • 55 g drylowanych czarnych oliwek, posiekanych
  • sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

1Pęczek posiekanej dymki i drobno posiekaną czerwoną papryczkę chili smażyć 3-4 minuty na 3 łyżeczkach oliwy z oliwek.

2Dodać startą cukinię i smażyć kolejne 2 minuty.

3Soję odsączyć, przepłukać i utłuc. Dodać usmażone warzywa, oliwki, parę kropli sosu sojowego, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól i pieprz. Uformować 8 kotletów i posmarować z obu stron pozostałą oliwą.

4Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Opiekać po 3-4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią i rozgrzeją wewnątrz. (Można je też usmażyć na patelni lub opiec w piekarniku pod grillem!)

5Podawać w chlebkach pitta, po dwa kotlety na osobę wraz z sałatką z pomidorków koktajlowych i ogórka, pokrojonych w plasterki.

Porcja dla:

4 osób