20 min.
10 min.
30 min.
Pyszne kotlety wegetariańskie ze startej cukinii i soi, z dodatkiem oliwek. Świetnie nadają się do hamburgerów wegetariańskich, ale można je też podać z sałatką w chlebku pita.
Składniki:
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgin
- Pęczek posiekanej dymki
- 1 czerwoną papryczka chili
- 1 cukinia, starta na tarce
- 2 puszki (po 410 g) soi
- 55 g drylowanych czarnych oliwek, posiekanych
- sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
1Pęczek posiekanej dymki i drobno posiekaną czerwoną papryczkę chili smażyć 3-4 minuty na 3 łyżeczkach oliwy z oliwek.
2Dodać startą cukinię i smażyć kolejne 2 minuty.
3Soję odsączyć, przepłukać i utłuc. Dodać usmażone warzywa, oliwki, parę kropli sosu sojowego, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól i pieprz. Uformować 8 kotletów i posmarować z obu stron pozostałą oliwą.
4Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Opiekać po 3-4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią i rozgrzeją wewnątrz. (Można je też usmażyć na patelni lub opiec w piekarniku pod grillem!)
5Podawać w chlebkach pitta, po dwa kotlety na osobę wraz z sałatką z pomidorków koktajlowych i ogórka, pokrojonych w plasterki.
Porcja dla:
4 osób