05 min.
30 min.
35 min.
Przepis ten jest wynikiem wielu lat prób i błędów. W naszej rodzinie przygotowujemy to tradycyjne danie w czasie Wielkanocy. UWAGA: Na talerzu jest bardzo ślisko! Jeżeli będziesz przenosić te jajka nad dywanem, na pewno pospadają żółtkami do dołu. Ilość octu trzeba dostosować do smaku.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka majonezu
- 0,25 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki
- 2 liście sałaty
Przygotowanie:
1Włożyć jajka do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i ugotować jajka na twardo (około 10 do 15 minut). Ugotowane jajka wyjąć z wody i ostudzić. Obrać ze skorupek, poprzecinać wzdłuż na pół i wyjąć żółtka.
2Włożyć żółtka do miski i rozgnieść. Wymieszać z octem, majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Można dodać więcej majonezu, aby pasta się lepiej trzymała, ale wciąż powinna być nieco sucha.
3Delikatnie włożyć nadzienie z powrotem do białek, ale nie upychać. Pasty wystarczy na wypełnienie białek ponad brzegi. Posypać papryką. Ułożyć na liściach sałaty i ewentualnie udekorować natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem.
Porcja dla:
6 osób